ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Στο Δήμο Χερσονήσου λειτουργούν δυο μονάδες «Βοήθεια στο Σπίτι» που υλοποιούνται μέσω της Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου Χερσονήσου. Λειτουργούν καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7:30 π.μ. έως τις 15:30 μ.μ. και βρίσκονται στο ΚΠΕ (είσοδος Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, Τ.Κ. 71500, Γούρνες). Η υπηρεσία στελεχώνεται από έναν κοινωνιολόγο, μία κοινωνική λειτουργό, δύο νοσηλεύτριες και μία οικογενειακή βοηθό.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ), η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης και η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των επωφελούμενων.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το προσωπικό των μονάδων είναι οι εξής:

Υπηρεσίες κοινωνικού επιστήμονα
Συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, οργάνωση και συντονισμός υπηρεσιών για διευθέτηση θεμάτων /προβλημάτων , διασύνδεση με υπηρεσίες,  δίκτυα και προγράμματα και μέσων και παροχών προς όφελος των εξυπηρετούμενων.
Υπηρεσίες νοσηλεύτριας
Νοσηλευτική μέριμνα, αγωγή υγείας και πρόληψη, εκπαίδευση οικείων, περιποίηση κατακλίσεων, έλεγχος λήψης φαρμάκων,  γράψιμο φαρμάκων, ενεσοθεραπεία και άλλες κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες.
Υπηρεσίες οικογενειακού βοηθού
Συνοδεία στο γιατρό, αγορά φαρμάκων, φροντίδα του νοικοκυριού, συντροφιά, πληρωμή λογαριασμών, βοήθεια στη ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες όπως διανομή τροφίμων, φαγητού και ένδυσης.

Οι μονάδες «Βοήθεια στο σπίτι» έχουν στενή συνεργασία και υποστήριξη με τα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου καθώς και με τα  Νοσοκομεία του νομού και έχουν καθοριστικό και αναγκαίο  ρόλο στην κοινωνική πολιτική του Δήμου. Οι παραπάνω υπηρεσίες αυτές παρέχονται τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια αλλά λόγω οικονομικής κρίσης έχει γίνει επιτακτική ανάγκη επιπρόσθετων παροχών τα τελευταία 10 χρόνια  όπως είναι η ασφαλιστική κάλυψη ανασφάλιστων  δημοτών,  η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε ενδοοικογενειακά θέματα, η διενέργεια κοινωνικών ερευνών μετά από εισαγγελική παραγγελία, η αναζήτηση στέγης προσωρινής ή μόνιμης εγκατάστασης οικογενειών,  οικονομική στήριξη μέσω επιδομάτων, ψυχολογική υποστήριξη δημοτών, σίτιση καθημερινά με την παροχή γευμάτων είτε από Δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. παιδικό σταθμό, ΚΗΦΗ, κ.τ.λ.) είτε μέσω ιδιωτικών επιχειρήσεων (π.χ. ταβέρνες, ξενοδοχεία κ.τ.λ.), διανομή τροφίμων με την νέα μορφή των ΤΕΒΑ (επιχειρησιακό πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής), καθώς και αναζήτηση εργασίας σε οικογένειες ανέργων γονέων με ανήλικα τέκνα, κ.τ.λ.

Επιπλέον, οι μονάδες μας «Βοήθεια στο Σπίτι»  μας παίζουν σημαντικό ρόλο και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση  της πανδημίας του covid- 19 όπου εξυπηρετήθηκαν ευπαθή ομάδες στη χορήγηση και διανομή φαρμάκων και άλλων απαραίτητων αγαθών πρώτης ανάγκης τις περιόδους της καραντίνας. Αντίστοιχη βοήθεια δόθηκε στους πλημμυροπαθείς του Δήμου μας που επλήγησαν και χρειάστηκαν άμεση βοήθεια σίτισης , ένδυσης και παροχής καθαριότητας στις οικείες τους.

Στατιστικά στοιχεία: Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων αυτό το  χρονικό διάστημα είναι  τριακόσια (304) άτομα και λόγω αυξημένων αναγκών ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται.

Πέρα των εγγεγραμμένων ηλικιωμένων και ΑμεΑ εξυπηρετούνται και περιπτώσεις ατόμων και οικογενειών που χρήζουν περιστασιακής και έκτακτης βοήθειας που στατιστικά αναλογούν σε εκατό (100) περίπου οικογένειες τον χρόνο.

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα αυτούς που

  • δεν εξυπηρετούνται επαρκώς
  • χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα λόγω σοβαρών παθήσεων
  • διαβούν μοναχικά ή είναι εγκαταλελειμμένοι και
  • δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους

 

Τηλ. επικοινωνίας:  2810332138-139  (Εσωτ.2)

Email: vss@hersonisos.gr

Κανονισμός του Βοήθεια στο Σπίτι: